Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Korvinstitutionen

- En måltid i ett praktiskt format

Genom århundraden har korven varit ett återkommande inslag på middagsbordet, men vad är det som gör den så populär? Är det den gosa smaken? Formen? För att svara på frågor likt dessa har rektorn vid Lunds universitet grundat den nya Korvinstitutionen - Sveriges högst prioriterade grupp forskare.

Vad är en korv?

Många känner redan till korven som en snabb och enkel måltid, företrädesvis något man kan äta på språng. Däremot känner inte alla till att ordet korv kommer från fornnordiskan och betyder "böjd" eller "stump". På danska heter korv dock pølse.

Vi håller alltid vår sida uppdaterad med den senaste korvfaktan.

Man kan säga att människor alltid har ätit korv, åtminstone sedan medeltiden. Vi på Korvinstitutionen är dock övertygade om att korvens historia sträcker sig flera miljoner år tillbaka i tiden. Detta ska vi undersöka med hjälp av den nya DNAkorv metoden. Därför har vi tacksamt tagit emot en donation på 167 miljarder kronor från Internationella korvsällskapet.

 

Wienerkorv
En klassisk korv med bröd. Foto.

Varför forska på korv?

Detta frågar sig säkert inte många. Det är allmänt känt att korven är den mest intressanta måltiden. Om du trots detta känner dig osäker kan du alltid luta dig tillbaka på vår lista över 5 anledningar till att korv är bäst:

  • Man kan äta den på språng
  • 9 av 10 personer föredrar korv framför brysselkål
  • Korv kan göras vegetarisk
  • Man kan skoja om korv
  • Det är sinnessjukt gott

Korvstödlinjen

Många svenskar har uttalat sig om korv. Vi har inte möjlighet att lyfta fram samtliga, då detta skulle ta för lång tid. Därför har vi valt att fokusera på kändisar då vi är övertygade om att detta kommer generera mer pengar till vår korvcentrerade forskning. 

...jag (kan) avslöja att jag inte är särskilt förtjust i falukorv. Om jag nödvändigtvis äta den vill jag ha den tillagad i ugn med lök, champinjoner, majskorn och riven ost.
- Kikki Danielsson

Till följd av det ovanstående olyckliga uttalande har vi startat Korvstödlinjen. Hit kan man vända sig om man har fått för sig att man inte tycker om korv. Vi är övertygade om att 99,5% av Sveriges befolkning kommer äta korv varje dag inom loppet av 1 år. 

Korvens väg till människorna

Det är lätt att tro att korven magiskt dyker upp på tallriken, men så är inte fallet. Vi skickade ut vår reporter för att undersöka hur korven tillverkas.

 

Vill du veta mer?

Vi har samlat olika plattformar där du kan lära dig lite mer om korv:

Du kan alltid återkomma till den här sidan för att hålla dig ständigt uppdaterad om vår forskning kring korv, korvens historia och korvvetenskap. 

 

 

Är gott

är godare

Kontakt

Melle Wiener
Korvunikatör
melle [dot] wiener [at] korv [dot] lu [dot] se

 

Korv med tillbehör.

Tre snabba om korv

  • Korv är mat
  • Korv är gott
  • Korv är livet