Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Avdelningen för socialantropologi

Socialantropologi är ett av Sociologiska institutionens tre ämnen

Socialantropologi handlar om sambandet mellan kultur och människan som individ, människan som samhällsvarelse och människan i en globaliserad värld.

Small child's hand in grown up's hand.

Världen präglas allt mer av mångfald, kulturella möten och skiftande identiteter. För att hantera samtidens utmaningar måste man vara nytänkande, och socialantropologins verktyg gör detta möjligt. Antropologer utforskar hur människors tänkesätt påverkar deras samhällen och, omvänt, hur samhälle och kultur får människor att tänka och handla som de gör.

Vi försöker förstå hur människor själva upplever sin värld och varför de gör det på sitt eget speciella sätt. Många av våra studier är komparativa, vilket betyder att vi jämför ett samhälle med andra samhällsgemenskaper som står att finna runt om i världen.

Vad kan det till exempel finnas för gemensamma drag mellan det svenska julfirandet och en gåvoceremoni på Nya Guinea? Detta sökande efter en sammanhängande kulturförståelse, som tar fasta på såväl likheter som skillnader, skiljer socialantropologin från andra samhällsvetenskaper.

Titta på vår film om varför du ska studera i Lund.

Lund är bäst!

Vår forskning