Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Saftig chokladtårta

en saftig choklatårta med chokladfrosting på ett tårtfat med fot

Choklad i bakverk slår aldrig fel. Denna ståtliga choklad tårta håller vad den lovar: fyllig, saftigt härligt choklasmak! Ett av mina favoritrecept som måste göra till någon av årets födelsedagskalas. Det tar en stund att göra tårtan, då både chokladkrämen och bottnen bör vila några timmar innan den läggs ihop, men det är inte svårt och väl värt tiden!

Tillagning

  • 1. Sätt ugnen på 180 grader.
  • 2. Blanda alla ingredienser till en jämn smet i en bunke.
  • 3. Fördela smeten i två formar, 20 cm i diameter. Väg gärna upp smeten för att få lika stora bottnar.
  • 4. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Kontrollera att de är klara med en provsticka mot slutet av gräddningstiden, stickan ska vara torr när du tar upp den.
  • 5. Låt bottnarna svalna lite och ta sedan ut dem ur formarna.
  • 6. Smält smöret till frostingen i en kastrull på svag värme. Ta av från värmen, tillsätt kakao och rör till en klumpfri smet.
  • 7. Vispa in florsockret lite i taget.
Stekt ägg med sparris. Foto.
Nyttigare alternativ iform av ägg och sparris
  • 8. Vispa in crème fraiche och slutligen kaffet. Om frostingen blir för lös är det bara att låta den stå i kylskåpet en liten stund tills den tjocknat något.
  • 9. Lägg en botten på ett tårtfat och bred ut en tredjedel av frostingen på den.
  • 10. Lägg den andra bottnen ovanpå och täck sedan hela tårtan med resterande frosting.

En pepparkaka är en småkaka som smaksätts med kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor. Pepparkakor äts året om, men brukar i modern tid ofta förknippas med advent, lucia och jul. I handeln säljs pepparkaksdeg och färdigbakade pepparkakor.

Rulltårta är ett bakverk bestående av sockerkaka och en fyllning av till exempel sylt eller smörkräm. En rulltårta är avlång och cylinderformad med inrullad fyllning. Den tunna tårtbotten, som fyllningen rullas in i, gräddas i ugnen

Maränger är luftiga bakverk, från franska, italienska och schweiziska köket, som huvudsakligen består av uppvispad äggvita och socker, som sedan gräddats.